Op = op en genoeg = genoeg

Onlangs las ik een interview met Herman Wijffels waarin hij stelt:

“We moeten toe naar een kringloopeconomie, waarin de draagkracht van de planeet het centrale uitgangspunt is en waarin van iedereen wordt verwacht dat men zijn ecologische voetafdruk daaraan aanpast”

Ik ben een enorme fan van Herman Wijffels.  Bij zo’n uitspraak begin ik gelijk instemmend te knikken.
Maar stel je bent verantwoordelijk  voor duurzaamheid in een organisatie. Je bent ook enthousiast over dergelijke uitspraken, maar jij moet met duurzaamheid aan de slag. Jij moet ervoor zorgen dat er daadwerkelijk iets gebeurt. En graag op zo’n manier dat de hele organisatie mee doet.

Hierbij een handreiking waarmee je als duurzaamheidmanager inspiratie kan omzetten naar een opmaat voor praktisch handelen in je organisatie.

De volgende omschrijvingen kunnen van toepassing zijn op de houding van de mensen in de organisatie, afhankelijk van hun stadium van bewustwording en commitment:

  1. Waar gaat dit over?
  2. En wat wordt er dan mee bedoelt?
  3. Waarom zou ik er aan meedoen?
  4. Wat betekent dit voor mij en voor de organisatie?

Logischerwijs wordt dit nog opgevolgd door een ‘hoe’ vraag, maar die laat ik in dit artikel even buiten beschouwing.

Laten we dit eens toepassen op de bovenstaande quote van Wijffels:

Net als ieder ander bedrijf zijn wij afhankelijk van onze grondstoffen. Geen grondstoffen, geen producten. Geen producten, geen bedrijf. En voor die grondstoffen geldt op een zeker moment in de nabije toekomst: op=op.

Wij moeten nú gaan kijken, ook samen met onze leveranciers en klanten  hoe we onze afhankelijkheid van grondstoffen gaan veranderen. Als we gematigd (spaarzaam) en slim (kringlopen) met onze grondstoffen omgaan kan ons bedrijf blijven bestaan. En als iedereen dat doet dan blijven onze klanten en onze leveranciers ook bestaan, ofwel: bereiken we een duurzame kringloopeconomie

Om dit te bereiken gaan we nadenken, aanpassen, innoveren en onderhandelen. We moeten moedige besluiten nemen en bovenal zullen we op een andere, verstandigere manier naar ons eigenbelang moeten kijken. Want genoeg = genoeg. Als we kijken en denken naar een grotere horizon, verder dan alleen de dag van morgen, dan leidt deze kringloopeconomie tot een zorgeloze toekomst. En dat is ook wat waard.

Tot slot nog een quote van Herman Wijffels: “Wat nodig is, is gezond verstand. Gezond Verstand in de vorm van Verlicht Eigenbelang. Hiermee bedoel ik het zodanig opereren dat we ons eigen belang dienen door ook het belang van anderen te dienen”

In feite zegt Wijffels met zijn eerste quote over de limieten van de aarde en met zijn tweede quote over een gewenste houding:

Op = Op en Genoeg = Genoeg.

Dat is helder.

Inspiratiebronnen voor deze blog:

  • Quote van Herman Wijffels is uit juni-nummer van ‘inzake uw zaken’, relatiemagazine van PwC. Volledig interview te lezen via deze link: http://www.pwc.com/nl/nl/inzake-uw-zaken
  • Het boek: ‘Hoe krijg ik ze zover? Draagvlak zonder dwang’ van Jan van Setten, Business Contact 2010
  • Verkuyllezing 2010 georganiseerd door ICCO, uitgesproken door Herman Wijffels: Verkuyllezing Wijffels 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *