W.I.K. (Willen Is Kunnen)

Onlangs ontving ik van Matthijs van den Brink (@mattvandenbrink), beleidsadviseur bij Waterschap Vallei & Eem en bevlogen waterprofessional, het volgende mailtje: “Bij Waterschap Vallei & Eem loopt momenteel een campagne rond innovatie. Ik heb voor de bijbehorende weblog een bijdrage geschreven. Ik schat in dat dit verhaal je aanspreekt en hoop dat het je inspireert.”
Het sprak me zeker aan en in overleg met Matthijs publiceer ik graag zijn blog.
Goede ambtenaren zijn niet innovatief. Per definitie. Immers, een ambtenaar beslist niet over zijn eigen geld. Een goede ambtenaar gaat zeer zorgvuldig om met de hem toebedeelde belastingcenten en mijdt elk risico. En innoveren is risico nemen, dus dat zit er even niet in.
En dat blijkt. Die paar minder zorgvuldige ambtenaren die hun – onze – reserves bij een IJslandse bank stalden… u kent het verhaal. En als toppunt van betrouwbaarheid geldt toch wel het ABP, ’s werelds grootste bak met spaarcenten.
Nou, oké. De deltawerken mogen er ook zijn. En de afsluitdijk is ook niet niks. En Flevoland? Tja, ’t is inderdaad misschien niet veel soeps, maar toch een knap staaltje werk.
We leven in met afstand de veiligste delta ter wereld. Dat is de afgelopen weken maar weer eens gebleken. En dat dat niet alleen een kwestie van geld is, weten we sinds Katrina maar al te goed.
En al die grootse waterwerken zijn te danken aan ambtenaren die verder keken dan hun gemandateerde neus lang was. En die er in slaagden een ingeving werkelijkheid te laten worden. Soms was het idee uiterst simpel – een korte kustlijn is veiliger dan een lange – soms heel complex: de Oosterschelde moet afsluitbaar zijn, maar zijn getijde behouden. En wie wel eens op Urk is geweest of op de begraafplaats van Oude Tonge, beseft dat dat wat nu vanzelfsprekend lijkt, ooit een belachelijk idee is geweest, dat door volharding en geloof in eigen kunnen tot uitvoer is gekomen.
Ja, ja. Dat waren nog eens tijden. Vroeger, toen kon er nog eens wat! Maar tegenwoordig moeten we accountable zijn, transparant, afrekenbaar. Ideeën worden platgeslagen in aanbestedingsregels, raamcontracten, RAW-bestekken, huisstijl, sjablonen. Of… is het ook wel makkelijk, om ons achter die hulpmiddelen te verschuilen? Geweldig idee, maar nu even niet. Veel te druk ook trouwens. Neem het maar mee naar het afdelingsoverleg.
Innovatie is geen kunstje. Innovatie is een mindset. Jezelf openstellen voor nieuwe ideeën. Of voor oude – andermans – ideeën in een nieuwe tijd, of een nieuw vakgebied. Kritisch naar je eigen werk kijken. Toegeven dat anderen soms beter zijn dan jij, dat benoemen en van die anderen leren. Ruimte vragen, ruimte nemen, ruimte krijgen. Jezelf bewijzen. In het groot of in het klein. Het is niet zo moeilijk. Als je maar wilt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *