Wereldwaterdag 2011: Cultural Creatives in de watersector verenigt u!

Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Wereldwijd wordt er dan stil gestaan bij de wereldwaterproblematiek. Dit jaar is het thema Water for Cities, Responding to the Urban Challenge. In Nederland is er ook een bijeenkomst ter ere van Wereldwaterdag. Een paar jaar geleden zei ik in een interview over bijeenkomsten zoals de Wereldwaterdag bijeenkomst: “Staan we daar weer, het met z’n allen tegen elkaar te vertellen in plaats van tegen de rest van de wereld”. Hiermee zeg ik niet dat deze bijeenkomsten niet nuttig zijn. Integendeel, er wordt veel kennis gedeeld en elk jaar is het een feest om te ervaren hoe een groep gedreven waterprofessionals weer meer vorderingen maakt in de strijd met de waterproblematiek. Ik ben echter altijd op zoek naar manieren om meer mensen betrokken te laten raken. Dit jaar denk ik hierbij aan de waterprofessionals die niet bij de Wereldwaterdag bijeenkomst aanwezig zijn.

In de watersector in Nederland zijn minstens zo’n 100.000 mensen werkzaam. Het aantal dat direct werkzaam is in projecten gerelateerd aan wat wij ‘wereldwaterproblematiek’ noemen is slechts een klein deel daarvan. Denk hierbij aan de professionals werkzaam bij NGO’s die zich bezig houden met water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. De overige professionals zijn ook werkzaam in allerlei projecten of organisaties die te maken hebben met delta- of (drink)watervoorzieningen. Dat kan hier in Nederland zijn, maar ook in andere landen. Projecten waarvoor niet direct geld in een collectebus wordt gedaan, maar waar evengoed essentieel werk wordt verricht: bescherming tegen teveel water of het zorgen voor veilig (drink)water. Niet onbelangrijk werk in mijn ogen! En nu ben ik benieuwd hoe deze waterprofessionals Wereldwaterdag beleven.

Er zijn inmiddels 1.6 miljoen Cultural Creatives in Nederland. En evenzoveel mensen staan op het punt om Cultural Creative te worden. Cultural Creatives zijn mensen die bezorgd zijn om onze planeet en die hun werk en leven duurzaam willen inrichten. Dit geldt dus voor zo’n 10% van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat er minimaal 10.000 cultural creatives in de  Nederlandse watersector zijn. En binnenkort zijn er zelfs 20.000 waterprofessionals die met hun werk al een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren en die dit ook breder willen toepassen en uitdragen.

En ongetwijfeld zijn vele van deze professionals al actief met water en duurzaamheid in bredere zin. Misschien helpen ze dit jaar mee met Wandelen voor Water of bij andere educatieprojecten. Of misschien zijn ze expert bij Aqua for All. Of ze doen iets anders (ik hoor graag wat!). Dit jaar denk ik bij de Wereldwaterdag viering aan de 19.500 (schatting) waterprofessionals die niet bij de landelijke bijeenkomst zijn, maar die koploper zijn of willen zijn, op welke manier dan ook, voor een duurzame waterwereld. Ik zie een hele mooie potentiële Wave of Change voor me!

 

Voel je je aangesproken?  Wil je vertellen over jouw ervaringen? Laat een comment achter of meld je direct bij mij!

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *