De valkuil van betrokkenheid voor duurzaamheid

Als trekker aan duurzaamheid loop je binnen jouw organisatie vaak voor de troepen uit. Je hebt veel kennis en plannen. En ook al is de praktijk vaak weerbarstig, het lukt je toch om stappen te maken met de hele organisatie.

Maar soms valt er een besluit dat je het gevoel geeft stil te staan. Bijvoorbeeld: jij werkt als duurzaamheidsmanager bij een bedrijf dat administratiesystemen levert en beheert bij grote bedrijven. Je hebt de verduurzaming in de interne bedrijfsvoering net een beetje op orde en je hebt een begin gemaakt met ketenafspraken met jullie leveranciers. Kortom: je bent best goed bezig. En dan hoor je dat er een grote order binnengehaald is bij een bedrijf dat vervuilende producten op de markt brengt en het niet zo nauw neemt met milieurichtlijnen. De directie feliciteert elkaar met de goede deal, maar jij ervaart dit als een enorme domper. Je merkt dat je bijna al je tijd spendeert aan het discussiëren over deze casus. Je raakt gefrustreerd en gedemotiveerd.

Mensen die aan duurzaamheid werken zijn vaak super betrokken. Je zit niet voor niets op die plek in de organisatie. En ook de kennis die je verwerft tijdens het werk, maakt dat je – eerder dan wie dan ook in de organisatie – ziet wat de consequenties zijn van strategische keuzes van de directie.

De invloed die je kunt uitoefenen is echter beperkter dan je met je betrokkenheid zou willen. Vaak bevinden de duurzaamheidsmanagers zich in een stafpositie en daar bots je soms hard tegen de grens van je invloed aan. Covey *) illustreerde dit in zijn boek heel treffend met de Cirkel van betrokkenheid en de Cirkel van invloed. Binnen de Cirkel van betrokkenheid vallen alle zaken waar je mentaal of emotioneel mee te maken hebt, waar je je betrokken bij voelt. Binnen de Cirkel van invloed vallen alle zaken waar je daadwerkelijk iets over te zeggen hebt. Het advies dat Covey geeft is om je te richten op je cirkel van invloed. Door pro-actief aan de slag te gaan daar waar je wel verschil kunt maken, kun je zelfs je Cirkel van invloed vergroten. Energie steken in de Cirkel van betrokkenheid, buiten je Cirkel van invloed, is verspilde moeite. Dit verkleint zelfs je Cirkel van invloed omdat je daar niet actief bent. Je verwaarloost de invloed die je wél hebt.

Wat zou je binnen je Cirkel van invloed kunnen doen? Je kunt extra hard gaan werken aan het onderwerp ketenbenadering en -samenwerking. Op deze manier komen de afwegingen rondom de issue  ‘met wie wel – niet zaken te doen’ vanzelf hoger op de agenda. Je zou ook dilemma workshops kunnen gaan organiseren, óók met de directie. Oefen de organisatie in het discussiëren over keuzes voor de korte of lange termijn. En dat je geen invloed hebt, wil niet zeggen dat je niet van je kunt laten horen! Geef een reflectie op de casus. Doe dit dan op basis van feiten en vanuit jouw vakmanschap geschreven of verteld.

*) Stephen R. Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, uitgeverij Contact

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *