Dromen voor een betere wereld

Deze blog is – op uitnodiging van de auteurs en gestoeld op wederzijdse inspiratie geschreven in het kader van de blogtournee van het boek ‘Wat heb jij gedroomd vannacht’ 

“Wat is je droomscenario?” vraag ik mijn klanten bij de eerste kennismaking of intake. En als er geaarzeld wordt zeg ik: ” Zeg maar gewoon wat in je opkomt”. Het is een favoriet onderdeel van mijn contact met klanten, want de mooiste toekomstbeelden komen dan naar boven. Woorden en concepten voor een duurzame organisatie, een eerlijke maatschappij, een rechtvaardigere wereld worden gedeeld. De scenario’s zijn visionair, hoopgevend, inspirerend. Enthousiasme wordt aangewakkerd. We dromen over een betere wereld.

Toen ik het boek Wat heb jij gedroomd vannacht? in handen kreeg realiseerde ik me dat ik vooral in deze context met het woord ‘dromen’ bezig was. Met de dromen ’s nachts in mijn slaap hield ik me minder bezig. Toen ik het boek uit had, had ik een prangende vraag die ik tijdens een lang en diepgaand gesprek aan Nicoline Douwes Isema – één van de auteurs van het boek – heb voorgelegd. Een vraag die ik in dit blog zal beantwoorden.

Maar allereerst vroeg ik Nicoline hoe zij aankeek tegen de twee betekenissen voor het woord dromen: het fenomeen dat ’s nachts plaats vindt tijdens de slaap en het formuleren van gewenste scenario’s en concepten, zoals ik doe met mijn klanten. Nicole vertelde mij dat deze twee varianten van dromen eigenlijk helemaal niet verschillend zijn. In beide gevallen maken we gebruik van ons onderbewuste.  Dromen tijdens onze slaap doen we in het onderbewuste. En tijdens de droomoefening – waar we in feite even de bewuste ratio opzijschuiven – wordt ook ons onderbewustzijn aangeboord. Denk maar aan de gezegdes: Wat komt er in je op?” of ” Je weet meer dan je denkt!”. Onze ratio – het denken, dat we gewend zijn om overdag te doen – is niet anders dan woorden en concepten geven aan alles wat er in ons onderbewustzijn omgaat. Bewust denken is slechts een topje van de ijsberg, aldus Nicoline Douwes Isema. En in dat onderbewuste – zoals Ap Dijksterhuis ook schrijft in zijn boek Het slimme onbewuste, denken met gevoel – hebben we een verwerkingscapaciteit voor informatie die 200.000 keer zo groot is dan die in ons bewuste deel. Het is dus een ongekende – en misschien ook wel een ondergewaardeerde – bron van informatie en kennis!

Mijn volgende vraag aan Nicoline was of we ons onderbewustzijn kunnen sturen. Kunnen we ons onderbewustzijn een ‘denkopdracht’ meegeven? Is het echt zinvol om ergens een nachtje over te slapen? Er blijken meerdere aanwijzingen te zijn  – onder andere uit onderzoek – dat het voeden van ons onderbewustzijn met vragen of opdrachten zeker zinvol kan zijn. Lekker slapen met een denkopdracht is een prima alternatief voor diep nadenken gedurende de dag!

In het boek las ik ook dat meerdere mensen dezelfde dromen kunnen hebben. Bekende voorbeelden hiervan zijn voorspellende dromen over grote rampen. Nicoline vertelde me naast deze voorbeelden ook over andere droomexperimenten die erop wijzen dat we – ook met meer mensen tegelijk – ons onderbewustzijn voor de problemen van anderen in kunnen zetten. Als mensen  hun dromen delen blijken er veel verbluffende overeenkomsten te zijn.  Elkaar onze dromen vertellen – zowel onze wensdromen als onze dromen van ’s nachts – zou dus weleens zeer verrassend en ook heel nuttig blijken te zijn. Collectief dromen voor een onderbewust tipping point?

En zo had ik voldoende informatie bij elkaar om mijn prangende vraag met een  ja te beantwoorden. Mijn vraag was:

Kunnen we onze dromen inzetten om de wereld te verbeteren? Kunnen we in onze slaap en ook  door gezamenlijk droomscenario’s op te diepen en uit te spreken duurzaamheid bevorderen? ‘Is het mogelijk om naast dromen over een betere wereld, te dromen voor een betere wereld?’ 

Wil jij ook dromen voor een betere wereld? Hierbij een simpele droomstrategie voor wereldverbeteraars:

  • Voed je onderbewustzijn met je duurzaamheidsdromen; met je visies en je wensbeelden. En geef je onderbewustzijn de opdracht om over oplossingen na te denken!
  • Deel je dromen met de mensen om je heen en beperk je hierbij niet tot je wensbeelden. Vraag ook veel vaker: ‘Wat heb jij gedroomd vannacht?’

Mijn droom is dat we collectief gaan dromen voor een betere wereld. Hierover ga ik dromen vannacht! Jij ook?

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *