Duurzame techniek vraagt om organiserend vermogen!

Verduurzamen gaat gepaard met het toepassen van nieuwe technieken.  Iedereen kent bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen als technieken die fossiele brandstoffen kunnen vervangen.

De toegevoegde waarde van de techniek inzien is eenvoudig. Het toepassen van de techniek is echter vaak lastiger.  Stel je wilt zonnepanelen laten plaatsen. Je moet je dan verdiepen in technische alternatieven. Er moeten investerings- en terugverdienberekeningen gemaakt worden. En er komen veel vragen op je af: Wat is een goede leverancier? Waar vind ik een goede installateur? Hoe zit het met de huidige energieleverancier? Zijn er subsidieregelingen?

Voor een groter bedrijf is het zonnepaneel project een praktisch project, waar de facilitair manager wel raad mee weet. Voor veel consumenten zijn alle praktische zaken die hierbij komen kijken vaak een barriere om daadwerkelijk over te gaan tot het plaatsen van panelen. De duurzame wil is er wel, maar het is simpelweg te veel gedoe.

Een aantal organisaties hebben dit goed begrepen en zijn initiatieven gestart om consumenten te ontzorgen op dit gebied. Bijvoorbeeld  Zon zoekt dak van Natuur en Milieu in samenwerking met ASN Bank en Zonnekracht van Nudge. Tienduizenden zonnepanelen vinden hun weg naar de consument door dit soort organisaties! Hiermee zijn zij een belangrijke hefboom richting verduurzamen.

De kracht van dit organiserend vermogen ligt in het verbinden van de consumenten en wegnemen van barrières. Deze instellingen organiseren het toegankelijk maken van de techniek. En daarmee organiseren zij dus duurzaamheid!

Dit mechanisme kan ook heel simpel toegepast worden op andere technieken en binnen bedrijven. Beperk je dus in je bedrijf niet tot duurzame technieken die projectmatig geïnstalleerd kunnen worden. Ga eens na welke techniek er toegepast kan worden door medewerkers en organiseer een brede toepassing daarvan. Ga duurzaamheid organiseren!

Ik ben benieuwd naar voorbeelden. Ik lees ze graag  in de comments.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *