Eerste hulp bij weerstand tegen duurzaamheid

Er is één probleem dat door al mijn klanten naar voren gebracht wordt. Als antwoord stel ik dan altijd één en dezelfde vraag. En in 90% van de gevallen kan ik ook één en hetzelfde advies geven. Het is zo universeel en recht-toe-recht-aan, dat ik het in een kort artikel kan uitleggen.

Het probleem waar ik het over heb is weerstand. Weerstand bij collega’s van de duurzaamheidsprofessional. Weerstand die geuit wordt op het moment dat jij  met een nieuw project of idee komt. Met een verzoek om mee te doen, met een verzoek om hulp. Een bijdrage om tot een organisatie-brede gedragsverandering te komen. En de weerstand beperkt zich niet tot een simpel nee. Er wordt mij verteld over geschamper en directe afwijzingen. Een negatieve houding van ‚who cares voor duurzaamheid, dus wat kan mij dit project schelen’.

En omdat duurzaamheidsprofessionals zo gedreven zijn in werk komen deze afwijzingen nog eens extra hard binnen.

Mijn vraag luidt dan altijd: „Heb je deze mensen echt nodig? „Zijn deze mensen cruciaal voor de uitvoering van je project?” . Natuurlijk wil je dat iedereen direct enthousiast is, maar zo werkt het nu eenmaal niet. Als je kan loslaten dat je gelijk iedereen mee moet krijgen, is het antwoord op de vraag ‚heb je deze mensen nodig?’ in de meeste gevallen een nee.

Als het antwoord nee is, is mijn advies is heel simpel: Negeren! Niets mee doen.  Gewoon links laten liggen. In hun eigen niet-duurzame sopje laten gaarkoken. En als je bij een volgend project denkt: „Zal ik weer contact opnemen met deze mensen?”, is mijn antwoord:  begin er maar niet aan.

Als je kritisch naar je tijd kijkt zul je zien dat je een onevenredig groot deel van je tijd en energie besteedt aan mensen met weerstand. En als je nog beter kijkt zal blijken dat dit niet eens zo’n hele grote groep mensen is. Dat maakt je werk er niet leuker op. Je besteedt er zoveel tijd en energie aan dat je vergeet te kijken naar de mensen die wel willen! 

Er zijn ook collega’s die wel enthousiast zijn. Maar zij maken vaak minder herrie, of zijn zelfs onzichtbaar. Ga op zoek naar hen! En ga met hen de samenwerking aan. Dat zal je werk veel leuker maken!

En die weerstand types? Die hobbelen uiteindelijk wel mee!

P.S. In het enkele geval dat de persoon in kwestie wel cruciaal is voor je project kun je hier lezen hoe dit aan te pakken.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *