5 eigenschappen van een succesvolle wereldverbeteraar

De wereld verbeteren doe je niet in je eentje. De grootste kunst van het wereldverbeteraar zijn is een beweging op gang te brengen. Een beweging met mensen die mede-wereldverbeteraars worden. Een beweging waarmee je verandering in gang zet, die zich als een golf door de samenleving, je bedrijf of organisatie, de wereld, of welk gebied dan ook, beweegt. Een wereldverbeteraar heeft dus niet alleen een briljant plan en een gepassioneerde missie. Een succesvolle wereldverbeteraar heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat anderen zijn ideeën gaan uitdragen en uitvoeren. Een wereldverbeteraar is iemand die een verandering in gang kan zetten: een wavemaker.

Wat maakt een wereldverbeteraar succesvol? Ik geef je hier 5 belangrijke eigenschappen van een succesvolle wereldverbeteraar – een wavemaker.

 

  1. Een wavemaker is gepassioneerd, wordt gedreven door een ‚inner-purpose’.
  2. Een wavemaker maakt zichzelf zichtbaar en treedt naar buiten met een persoonlijk verhaal.
  3. Een wavemaker is in staat een complex, wereldwijd probleem hanteerbaar te maken zodat iedereen deel kan uitmaken van de oplossing.
  4. Een wavemaker zoekt verbinding met anderen en zorgt dat er verbinding ontstaat tussen zijn ‚volgelingen’
  5. Een wavemaker richt zich op mensen die willen en bouwt zo een positieve beweging op.

Een mooi voorbeeld van een wavemaker vind ik Peter Smith van zwerfafval initiatief Kleanworldwide. Hij kan zeer gedreven en betrokken vertellen over zijn missie: het terugdringen van zwerfafval. Peter treedt hier op verschillende opvallende manieren mee naar buiten: met publiciteit én met kunst. En hij maakt ook nog eens slim gebruik van social media waarmee hij zowel aan zichtbaarheid als aan verbinding werkt. Hij leert ons hoe wij met een simpele handeling kunnen bijdragen aan het terugdringen van de plastic soep. Hij onderbouwt zijn betoog met feiten en voorbeelden, zodat je het gevoel hebt dat je inzet absoluut zin heeft: als onderdeel van zijn beweging draagt je bij aan een constructieve oplossing. Dit gevoel wordt nog eens versterkt omdat hij zichtbaar maakt dat je met velen bent. En tenslotte: Peter haakt aan bij hen die zich ook al zorgen maken, maar die nog niet handelden en hij laat vervolgens zijn beweging als een golfbeweging verder groeien.

Lees hier meer over Peter Smith van Kleanworldwide .

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *