„En waarom vindt u dat belangrijk?”

Onlangs stelde een jongen van een jaar of elf me deze vraag. Het was een doorvraag-vraag op een eerdere vraag: „Waarom vertelt u dit aan ons?”.

Ik hou van kinderen die vragen stellen. Kinderen stellen vragen die ons soms met de mond vol tanden laten staan. In dit geval stamelde ik ook even  ‘uuuhh’. Niet omdat ik het antwoord niet wist, maar omdat ik dacht dat mijn antwoord te ingewikkeld zou zijn voor de kinderen. Of dat het antwoord niet relevant zou zijn voor hen. Grote mensen praat. En dat is natuurlijk onzin! Goede vragen verdienen goede volwassen antwoorden.

426605_178641125631822_13609213_nStraks mijn antwoord op de vraag van het jongetje. Eerst wat uitleg over waar hij en ik waren toen hij de vraag stelde. We waren in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht. De jongen was met zijn klas op bezoek bij TechniekDock: een techniek voorlichtingsprogramma over duurzaamheid en maritieme industrie. Ik ben projectleider van TechniekDock en help ook regelmatig bij de rondleidingen. De kinderen kregen daar van mij uitleg bij een demonstratie van het bedrijf Cablean: een bedrijf dat een geniaal concept (4D principe) heeft bedacht om oppervlakten (muren, daken, velden etc)  multifunctionele duurzame toepassingen te geven. Energieopwekken, luchtvervuiling tegengaan, wateropvangen, you name it en het kan.

Maar weer terug naar de Duurzaamheidsfabriek waar ik het groepje kids met deze jongen erbij het principe van de 4D-wand uitlegde. Dat was het moment waarop de jongen zijn eerste vraag stelde: „Waarom vertelt u dit aan ons?”. „Nou”, was mij antwoord, „ik vind het belangrijk dat jullie weten dat er met slimme duurzame techniek heel veel goede dingen gedaan kunnen worden”. En ik ging verder: „En als je dit leuk vindt dan hoop ik dat je later naar een school gaat waar je leert hoe jij ook aan dit soort slimme dingen kunt werken”. En toen stelde hij dus zijn vraag: „En waarom vindt u dat belangrijk?”.

Die vraag is een zeer essentiële vraag.  De jongen stelde ‚de why vraag’. Voor mij persoonlijk is de waarom van mijn werk  helder. Ik vind het belangrijk dat er over duurzaamheid en water geleerd wordt. Want ik wil dat zoveel mogelijk mensen, kinderen, bedrijven, wie dan ook over duurzaamheid horen en ermee aan de slag gaan. Daarom doe ik het werk dat ik doe. Niet alleen bij dit project, maar op heel veel verschillende plaatsen. Maar is dat relevant voor dat kind? Ja, besloot ik toen en vind ik nu nog steeds. Dat is relevant. Alleen al omdat hij er naar vraagt.

En daarom vertelde ik hem en zijn klasgenootjes het volgende. “Ik vind dat we op onze wereld heel veel problemen hebben. We moeten snel nieuwe dingen verzinnen om bijvoorbeeld onze huizen te verwarmen om transport problemen en andere grote milieuproblemen op te lossen. Dat gaat niet vanzelf: daar moeten jullie ook aan meehelpen. Nu al, maar zeker als jullie groot zijn, kunnen we alle slimme denkers en doeners gebruiken, zodat we nieuwe dingen kunnen uitvinden. Jij kunt zelf ook zoiets als een 4D-wand verzinnen. Jij kunt zelf ook iets als een 3D-printer (ook onderdeel van de TechniekDock route) uitvinden. En daarom ik vind het echt héél belangrijk dat jij en al je klasgenoten en alle andere kinderen hiervan weten. En…  ik vind het ook belangrijk om te vertellen dat het geweldig is om later in je werk aan iets bij te dragen dat  je heel erg belangrijk vindt. Ik hoop dat jij dat later ook zult vinden”.

Daar waren ze zeker een paar seconden van onder de indruk. Daarna kwam alweer de volgende vraag: „Verdient u daar ook geld mee?” 😉

Foto: Harmke Hulst

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *