Preaching to the converted heeft zin!

Op woensdag 26 oktober bezocht ik ‘s avonds de Nationale Klimaattop om de film Before the Flood van Leonardo di Caprio te zien

De klimaattop werd die ochtend geopend door minister President Rutte. En hij bestempelde zijn toespraak met oproep tot actie voor klimaat als ‘Preaching to the converted’. Prediken voor hen die al bekeerd zijn. Hij stond die dag voor een zaal vol met professionals die zich vanuit allerlei verschillende organisaties en bedrijven bezig houden met klimaat en duurzaamheid. En ongetwijfeld zijn de meeste van deze mensen al lang overtuigd van de nut en noodzaak van klimaatmaatregelen. Dus er zit een kern van waarheid in. ‘Is het niet beter om naar bedrijven, organisaties en mensen te gaan die nog niets met duurzaamheid en klimaat doen en daar je verhaal vertellen?’, zou je je kunnen afvragen.

Ik vind dat preaching to the converted absoluut zinvol is. Het is zelfs een must.

‘Prediken’ draagt enorm bij aan empowerment. Het zorgt ervoor dat mensen nog meer gedreven en gemotiveerd raken.
En het helpt ze om in de praktijk aan het werk te gaan. In dit geval dus om nog meer bij te gaan dragen aan oplossingen voor klimaatproblematiek, of om nieuwe wegen te zoeken voor deze oplossingen.

Waarom werkt dit zo goed?

Allereerst zitten ‘de bekeerden’ samen in een zaal. Alleen al het grote aantal mensen geeft een groot gevoel van verbinding. Het geeft een gevoel van ‘Ik ben niet alleen’ en ‘mijn geploeter heeft zin’. Al die professionals doen complex en belangrijk werk, vaak in een wereld waar ze moeten knokken voor hun positie. Tijdens zo’n bijeenkomst zie je dat je met heel veel bent. En dat voelt goed, het is een belangrijke steun in de rug.

En als er een vlammend betoog gehouden wordt, dat vanuit het hart komt en de harten van de toehoorders raakt, is het effect nog vele malen groter. Dus een indrukwekkende klimaatdocumentaire zoals Before the Flood, is een goede katalysator voor nog meer actie. De aanwezigen voelen zich na het kijken vastberaden om weer aan de slag te gaan. Een welkome positieve duw die de intrinsieke motivatie weer doet oplaaien.

Mijn advies is dus: verbind je regelmatig met gelijkgestemden in je omgeving. Vertel elkaar verhalen (of kijk samen naar een film). Deel de resultaten die je hebt behaald. Herken de problemen waar je tegen aanloopt. Motiveer elkaar. Blijf vertellen waarom je werk en inspanningen belangrijk zijn. Zoek elkaar op.

preachingt-to-the-converted

Preaching to the converted heeft zin. Is zelfs essentieel. Het is het startpunt voor een groeiende groep ‘bekeerlingen’. Het startpunt van elke verandergolf die Wavemakers in gang zetten.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *