Ecosysteemherstel

Begin 2021 kocht ik een ‘bos’ bestaande uit 150 bomen via Africa Wood Grow. Met dit bos kan één boer in Kenia volledig over stappen naar een bedrijfsvoering die zowel het ecosysteem herstelt als een goed inkomen geeft. Het bos is mijn kleine bijdrage aan de enorme opgave waar wij allen voor staan om onze ecosystemen op aarde te herstellen.

Roeland Lelieveld en zijn collega in Kenia Daniel Muvali, werken al ruim 10 jaar aan herbebossingsprojecten in Kenia, een vorm van vergroening die nu al letterlijk zijn vruchten afwerpt. Op de Africa Wood Grow site vertelt Roeland: ‘Na 10 jaar zie je meer groen, meer biodiversiteit, een stabieler klimaat en lokale boeren en boerinnen die overtuigd zijn van het succes. We zijn super trots!’

Ik ben op mijn beurt trots op Roeland, en op alle anderen die zich op welke schaal dan ook, inzetten voor regeneratie van onze ecosystemen. Ik ontmoette Roeland al jaren geleden en in 2019 tijdens de klimaatdemonstratie was ik trots mede-drager van het ecosysteem herstel spandoek (zie foto, Roeland loopt naast mij).

In 2021 is het 20 jaar geleden dat ik mijn bedrijf SomethingElse startte. In die tijd heb ik met geweldige mensen aan mooie en betekenisvolle projecten mogen werken. En dit werk gaat onverminderd voort. Dit bos in Kenia draag ik op aan al deze mensen. Het netwerk van mensen die werken aan duurzaamheid, water, circulaire economie, regeneratie (de vele woorden geven ook de ontwikkeling van het ‘vak’ weer) is een ecosysteem op zich. Ik ben dankbaar om daar deel van uit te mogen maken.

In 2022 kocht ik 1250 zaailingen waardoor er nieuwe aanwas van bomen voor boerenprojecten gerealiseerd worden.