Groen en gevangen

Bestel of koop nu!

Groen en Gevangen: een verhaal voor duurzame durvers op het werk is eind 2023 verschenen.

Groen en Gevangen is een lichte quick read  – je leest het in één avond uit – maar heeft een diepere boodschap. 

Groen en Gevangen koop of bestel je het beste – geheel in de geest met het verhaal in het boek – bij je lokale boekhandelaar. En online is Youbedo – de online boekenwinkel met de missie om ‘goed te doen’ een goede optie (helaas is Youbedo gestopt, maar ter ere van deze geweldige ondernemers laat ik de link naar hun site hier nog even staan). Het is ook bij de overige online boekwinkels zoals Managementboek, Bol, Bruna, en via Libris te koop.

Het boek kost € 17.99 (incl BTW).

Het is een ideaal boek om met collega’s te lezen en vervolgens samen te reflecteren. Wie zijn de Marieke’s en Hakims (hoofdpersonen) in jullie bedrijf? Wat zouden zij vinden van hoe het er in jullie bedrijf aan toe gaat? Hoe zou het gesprek in jullie boardroom verlopen?

Groen en Gevangen is ook een mooi relatiegeschenk. Met Groen en Gevangen geef je een geschenk met een boodschap, én het boek is mooi verzorgd (het drukwerk en papier zijn goed verzorgd en geheel duurzaam, en het is een hardcover uitgave met mooi ontwerp). Er zijn speciale aanbiedingen voor het aanschaffen van meerdere exemplaren.

Meer over Groen en gevangen

Het boek vertelt over de niet altijd makkelijke weg naar duurzaamheid vanuit het perspectief van meerdere medewerkers in een fictief bedrijf. De belevenissen van deze personages leggen dilemma’s bloot en zijn tegelijkertijd illustratief voor thema’s als betekeniseconomie, organisatieverandering, systeemdenken en ook het ‘inner work’ dat nodig is voor verduurzaming.

Er is veel meer latente ‘duurzaamheid’ dan in onze buitenwereld, en dus ook in onze bedrijven, vrij komt. Deze duurzaamheid zit gevangen in persoonlijke dilemma’s, wordt achtergelaten op het moment dat werknemers de drempel van het bedrijf waar ze werken over stappen of zit gevangen in systemen, die belemmerend zijn voor ambities van bedrijven en mensen.

Over het boek en een van de personages

Hoe is het om groener te zijn dan je bedrijf? Wat is de rol van de hedendaagse duurzaamheidsmanager? Waar loop je tegen aan als CEO? Dit komt allemaal langs in het boek.

Een van de personages in het boek is Marieke. Ze heeft een mooie baan bij productontwikkeling. Een drukke baan en een druk gezin.

De situatie in de wereld houdt haar bezig. Iedereen maakt zich druk over de actualiteit en de waan van de dag, maar zij heeft het gevoel dat er meer aan de hand is. Ze denkt dat wat we nu allemaal beleven, niet iets is dat weer voorbij gaat. Het is iets structureels. Er komt een grote omslag aan. Hoe of wat precies weet ze ook niet. En er moet ook een omslag komen, want zoals het nu gaat , dat kan niet meer. Onderwijs- en gezondheidszorgsystemen piepen en kraken aan alle kanten. Er is nauwelijks nog ruimte voor het vakmanschap van de mensen die het echte werk doen. Er zijn veel zaken structureel fout.

Maar het is toch vooral de piepende en krakende aarde, die haar het meeste zorgen baart. De aarde zucht onder de last van de mensheid, en de innovaties en systemen die de mensheid heeft voortgebracht. ‘Dit kan niet lang meer goed gaan’, denkt ze regelmatig. Ze voelt zich best alleen met haar gedachten. Maar vaak genoeg is ze zo druk, dat dit alles naar de achtergrond verdwijnt. Totdat ze op haar werk een opdracht krijgt die haar voor een groot dilemma plaatst…

Ik hoop dat het verhaal een feest van herkenning, inspiratie en bemoediging zal zijn voor de lezers. Stel je voor dat we dat grote potentieel van groene ambitie uit de ‘gevangenis’ kunnen bevrijden, kunnen ontketenen!