Groen en Gevangen: een duurzaam boek

Groen en Gevangen vertelt niet alleen een verhaal over duurzaamheid. Het is een duurzaam geproduceerd boek. Groen en Gevangen is gedrukt door één van de meest duurzame drukkers van Nederland: Drukkerij Kempers. En het gebruikte papier is Voorbij papier van Waardewenders: papier waarin ecologisch beheerd bermgras in is verwerkt. Het boek is voorzien van biolaminaat.

Duurzaam drukken

Eigenlijk zou ieder boek, of op z’n minst ieder boek dat over duurzaamheid gaat, bij Drukkerij Kempers gedrukt moeten worden (of door een zelfde drukproces als bij Drukkerij Kempers, maar zover ik het weet zijn deze er nog niet, of nauwelijks). Waarom?
🌱 Geen gebruik van chemicaliën
🍀 plantaardige inkt met ook nog eens een grote reductie in gebruik van inkt
🌍 5 keer minder CO2 uitstoot
🌊 Geen gebruik van water in de drukpersen
🌳 80% minder proefvellen papier

Drukkerij Kempers is een bedrijf dat – geheel in de geest van Groen en Gevangen – duurzaamheid in een breed en maatschappelijk kader ziet. Duurzaam drukken is bijvoorbeeld ook veel beter voor de werkomgeving en dus -beleving van de medewerkers. Relaties met partners en klanten worden gekoesterd.

Duurzaam papier

Groen en Gevangen is gedrukt op Voorbij papier, papier met bermgras uit bijvriendelijke bermen. Ook hier veel duurzame pluspunten:

🌍 Van Nederlandse bodem, dus minder transport,

🌱geen chemische processen voor het bleken van het papier,

🍀 de bermen worden gefaseerd en ecologisch verantwoord gemaaid, zodat er altijd plekjes voor insecten zijn.

Voorbij papier heeft charmante vlekjes en stippels. Dat maakt dat het boek Groen en Gevangen er anders uitziet dan ‘gewone’ boeken. Uniek zou ik willen zeggen. Zo herken je een duurzaam boek. Achter elk vlekje zit een verhaal!

Nieuwe ketensamenwerking

Geheel in de geest van het verhaal van Groen en Gevangen is voor het boek deze unieke keten met bovenstaande ondernemers opgezet. Dat vraagt doorzettingsvermogen, extra werk, en ja… ook wel wat extra geld. Maar alleen zo worden duurzame doorbraken gerealiseerd!

Ben je auteur en werk je met een uitgeverij? Wees daar een duurzame durver en stel het drukproces en het papier ter discussie. Waar wordt gedrukt? Door wie? En op welk papier? Laat je niet misleiden door inkoopprocedures waarmee geschermd zal worden, maar vraag door. En.. zonodig neem je het heft in eigen handen en creëer je je eigen keten, net zoals ik deed.

Lezer, jij bent een belangrijke schakel!

En jij, lezer: jij bent de laatste belangrijke schakel. Jij kunt van Groen en Gevangen het meest eerlijke boek maken door het te kopen bij je lokale boekhandel. Wil je toch online kopen, doe dat dan bij Youbedo. Dan steun je met je aankoop een goed doel. En kijk ook naar de opties die zij bieden voor eerlijk en sociaal transport. Want het leest toch veel fijner als je weet dat ook de ‘last mile’ zo duurzaam mogelijk verlopen is, toch?