Waarom bedrijven nooit het klimaatprobleem zullen oplossen

Bedrijven zullen nooit het klimaatprobleem oplossen. Dat geldt ook voor elk ander maatschappelijk probleem trouwens. En ook de afdeling duurzaamheid of de afdeling innovatie zal niet met het duurzame ei van Columbus uit de bus komen.

Waarom dan niet en wie dan wel?

bedrijven lossen klimaatprobleem niet op

Dit is geen pleidooi voor grote overheidsbemoeienis. ‘De overheid’ zal ook niet met de oplossingen komen. En nee, dit wordt ook geen pleidooi voor meer samenwerking tussen overheid, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven. Alhoewel ik daar zeker een voorstander van ben.

Het antwoord op de vraag ‘wie dan wel?’ is: jij! En als jij het niet bent dat, dan iemand anders. Maar in ieder geval iemand van vlees en bloed.

De bron van elke verandering is een mens. Bedrijven, instituten en afdelingen zijn lege hulzen. Maar uiteindelijk zijn het ook niets anders dan verzamelingen met mensen. Oplossingen voor problemen, innovaties, veranderingen beginnen altijd bij één of meerdere mensen. Dus wijs niet naar bedrijven of de overheid. Wacht niet tot een afdeling of het management in actie komt. Begin zelf met organiseren van verandering.

We laten ons teveel leiden door de denkbeeldige barrières van bedrijfsorganisaties, afdelingen en functietitels. We komen niet in actie omdat we denken dat organisatie X of afdeling Y dit vanzelf een keer zal doen. Het is immers hun taak. Of we komen niet in actie omdat het niet bij de eigen functie hoort. Je ziet wat er zou moeten gebeuren en weet ook hoe het kan, maar doet het niet omdat je voor iets anders aangenomen bent.

Dat zelf beginnen begint simpelweg met het bewust genomen besluit dat je iets met je idee, je drijfveer voor verandering of wat het dan ook is wat jij te doen hebt, gaat doen. Een tweede slimme en super eenvoudige stap is dan om op zoek te gaan naar andere gedreven mensen. Drink samen een kop koffie of thee en praat over wat jullie beweegt. En voilà: dat was je eerste actie als wavemaker en je startte zojuist een heuse mini-wave. Uiteindelijk begint alle vernieuwing en verandering op deze manier. Management-constructen zijn positief gezien pogingen om deze dynamiek te bespoedigen. In de praktijk blijken ze helaas emmers achter de boot. Maar op het moment dat wij ons realiseren dat dit slechts denkbeeldige emmers zijn – dat we simpelweg het touw van de emmer overboord kunnen gooien en zelf de riemen ter hand nemen – dat is het moment waarop we de kans op werkelijke vernieuwing vrij baan geven!

Start making waves!

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *