Water uit een ander vat getapt

Maar weinig mensen zullen warme gevoelens van dankbaarheid hebben op het moment dat ze een waterkraan opendraaien. En als aan een willekeurige voorbijgangers op straat gevraagd wordt hoeveel een liter kraanwater kost, zullen velen het antwoord schuldig blijven.

In het licht van het mondiale drinkwaterprobleem (zo’n 1 op 7 mensen heeft geen toegang tot schoon en veiling drinkwater) is ons drinkwater uiterst luxe.  En je zou kunnen zeggen dat onze drinkwaterbedrijven tot de meest maatschappelijk verantwoorde bedrijven van Nederland horen, met een product dat zo laag geprijsd is en zo’n enorm belang heeft voor de volksgezondheid.

In de praktijk ben je echter pas maatschappelijk verantwoord als je klanten je die credit geven. Gezien de onbekendheid en onbemindheid moeten de drinkwaterbedrijven grijpen naar voorlichtingscampagnes, al dan niet in branche verband (Vewin).

De drinkwaterbedrijven krijgen echter hulp uit onverwachte hoek. De afgelopen tijd springen kraanwaterpromotie organisaties en activiteiten als paddenstoelen uit de grond en zetten gezamenlijk een belangrijke maatschappelijke kraanwater beweging in gang.
Deze initiatieven promoten kraanwater als duurzaam alternatief voor gebotteld mineraal water. De belangrijkste claim die hier gemaakt wordt is dat verpakt mineraal water onnodige transport, onnodige productie van plastic flessen en een grote afvalproblematiek veroorzaakt.

Daarnaast wijzen ze ook op het financiële aspect: mineraalwater is vele malen duurder dan het kwalitatief op zijn minst gelijkwaardige equivalent kraanwater.

In Nederland maken de organisaties Neau, De Dopper, Join the Pipe en TapNgo duurzame herbruikbare flessen die met kraanwater gevuld kunnen worden. Internationale voorbeelden zijn 321-water uit Australië en GiveMeTap uit de UK.  WeTapWater is een algemene kraanwater promotor die veel succes heeft via social media. En tot slot zijn er de producenten en verkopers van waterkoelers die aan drinkwaterleiding aangesloten kunnen worden, zoals Watercompany.

Stel dat deze organisaties en de drinkwaterbedrijven hun krachten zouden bundelen, wat vanuit maatschappelijk oogpunt een logische stap lijkt, welke slagkracht zou er dan wel niet bereikt kunnen worden?

Ik ben benieuwd of de drinkwaterbedrijven uit een ander vaatje gaan tappen?

N.B.  Brabant Water voorziet de horeca van waterkaraffen om kraanwater in de horeca te promoten: http://www.brabantwater.nl/NL/actueel/Pages/Horecaoveropkraanwater.aspx

 

Links:
www.kraanwater.nu
www.neau.nl
www.jointhepipe.org
www.tapngo.nl
www.dedopper.nl
www.321-water.com
www.givemetap.co.uk
www.watercompany.nl
www.wetapwater.nl

13 comments to Water uit een ander vat getapt

 • Else,

  Helder stuk en bedankt dat je ons hier in noemt. Wij van Watercompany houden nauwlettend in de gaten waar de verschillende initiatieven mee bezig zijn en staan ook achter deze initiatieven. Het promoten van kraanwater als bewuste keuze is een goede zaak en ik denk dat het zo goed aanslaat omdat het allemaal particuliere initiatieven zijn.

  Als leverancier van waterkoelers ben ik wat terughoudender omdat ik Neau, De Dopper, Join the Pipe, WeTapWater en TapNgo niet voor de voeten wil lopen. Hoewel wij dezelfde boodschap en veelal dezelfde idealen hebben komen wij minder objectief over enkel en alleen omdat wij een commercieel bedrijf zijn: (‘Watercompany roept alleen omdat ze zoveel mogelijk waterkoelers willen verkopen’).
  Als ik een waterleidingbedrijf zou zijn zou ik deze initiatieven openlijk omarmen wellicht zien ze jouw blog als een open uitnodiging om met hen in contact te komen. Mocht mijn aanwezigheid dan op prijs worden gesteld, dan schuif ik graag aan die tafel aan.

 • Huub,
  Dank voor je reactie.
  Ik persoonlijk denk dat geld verdienen en voor je idealen staan prima samen kunnen gaan. We kunnen veel meer idealistische ondernemers met duurzame producten gebruiken. Dit als antwoord op je ‘terughoudendheid’.

  Als waterleidingbedrijven deze blog als een open uitnodiging zien voor samenwerking met jullie ben ik een uiterst tevreden mens! Ik betrek ze graag in de discussie.

  Ik ben benieuwd hoe je ‘collega kraanwater promotors’ hier tegenaan kijken.

  Else

 • Hi Else,

  Inderdaad een helder en goed stuk. Ook bedankt voor onze vermelding 😉

  Zoals je weet, is een van onze doelstellingen om in heel Nederland kraanwater in de horeca op de kaart te krijgen. Uit alle reacties die wij op onze site, Facebook of Twitter kunnen opmaken is Nederland er klaar voor! Het moet nu alleen nog gebeuren… We zijn nu ons plan hiervoor nog aan het verfijnen, en willen dit binnenkort graag met alle waterleidingmaatschappijen afzonderlijk of met Vewin bespreken.

  We zijn er namelijk van overtuigd dat ook waterleidingmaatschappijen veel te winnen hebben bij een betere samenwerking met ons en de andere partijen die je noemt.

  Binnenkort zullen we zelf actief contact zoeken met Vewin en de partijen die ze vertegenwoordigen, maar als ze zelf alvast contact met ons willen opnemen: GRAAG!

  Met vriendelijke groet,

  Tetsuro

 • Ha Tetsuro,

  Dank voor je reactie.

  Ik vind water één van de meest bijzondere en fascinerende fenomenen op onze aarde. Ik vind het heel mooi om te zien hoe veel partijen, waaronder jullie zich bezighouden met water en waterpromotie.
  Het lijkt me daarom ook geweldig als de collectieve drinkwater ‘beweging’ die nu ontstaat zich als een grote ‘wave’ *) verspreid! Als ik ergens het benodigde contact kan leggen zal ik het doen!.

  *) met ‘mijn activiteiten in ‘waves of change’ help ik bedrijven en organisaties met het in gang zetten (making waves) van duurzame veranderingen. samenwerkingen opzetten is hier een belangrijk onderdeel van.

 • […] nog  éénmaal een casus die kraanwater gerelateerd is. Zie ook eerdere blog ‘Water uit een ander vaatje getapt’. Er zijn nog heel veel andere wateronderwerpen die om aandacht schreeuwen, dus hierna laat ik […]

 • Ik ben de laatste jaren blij verrast dat er een beweging is richting het drinken van kraanwater. Ik heb 18 jaar bij een waterleidingbedrijf gewerkt en kan zeggen vanuit mijn praktijk ervaring, ik was o.a. verantwoordelijk voor het afhandelen van klachten over de kwaliteit van het geleverde water, dat er niets mis is met ons kraanwater. Het wordt via de drinkwaterwet op een zeer hoog niveau gecontroleerd. Flessen water vallen hier niet onder, deze vallen onder de warenwet (die veel meer toestaat). Feitelijk zijn er flessen waters die niet voldoen aan de drinkwaterwet en sommige flessenwaters komen uit dezelfde bron als leidingwater. Tel daarbij op dat wanneer je de kraan eerst even laat spoelen je altijd vers water hebt en je begrijpt dat ik een groot voorstander ben van leidingwater.

 • Hoi Elske,

  Leuk artikel! Met de ONEforONE Waterfles (http://oneforone.nl/water/waterfles/) proberen wij ook ons steentje bij te dragen.

  En misschien vind je het leuk om te weten dat we recent een eerste meeting hebben gehad met de verschillende initiatieven (JTP/Dopper/Tapngo/WeTapWater/ONEforONE/etc) om inderdaad te kijken hoe we onze krachten zoveel mogelijk kunnen bundelen!

  To be continued…

  Wouter

 • Ha Wouter,

  Dank voor je commentaar! Leuk dat deze blog nog steeds gelezen wordt.
  En ik vind het echt geweldig dat jullie bij elkaar gekomen zijn. Veel succes met de verdere samenwerking.
  Misschien hebben jullie mbt de samenwerking iets aan mijn meer recente blog ‘Eerst drijven, dan jagen’
  http://www.elseboutkan.nl/2011/04/eerst-drijven-dan-jagen-slim-en-met-vertrouwen-pre-competitief-samenwerken/.
  (je merkt: ik ben gek op samenwerkingen in de watersector!)

  Groeten van Else

 • […] – organiseren in water. Lees ook mijn eerdere blogs over waarde en besef van water : Water uit een ander vat getapt over de waarde van drinkwater  en Van wie is dat water in mijn kelder? over het gebrek aan besef […]

 • […] voor water gezocht over het belang van innovaties voor de  consument in de waterkringloop,  Water uit een ander vat getapt over de waarde van drinkwater  en Van wie is dat water in mijn kelder? over het gebrek aan […]

 • Bart

  Else,

  In Groningen is een initiatief voor weer een openbaar drinkwaterpunt, zie http://youtu.be/okEmHisQi1E. Bij het Groninger Museum is al een openbaar drinkwaterpunt: http://nl.dopper.com/nl/actueel/pers/primeur-stad-groningen-eerste-duurzame-watertappunt/1.html.

  Bart

 • Bart

  Laatste nieuws: Wotter uut Grunn

  http://www.waterbedrijfgroningen.nl/nl/organisatie/actueel/Paginas/Tappunten-en-waterflessen-voor-Kei-lopers
  Studenten kunnen sinds eergisteren hun flesje laten vullen met Wotter uut Grunn

 • @Bart: Je ziet idd meer en meer tappunten verschijnen. Dat is een goede zaak. In de duinen van Kijkduin zag ik onlangs de nodige watertappunten van waterbedrijf Dunea. Die waren populair met het warme weer. Ik heb er ook menig flesje gevuld!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>