Wil de echte duurzaamheidsmanager nu opstaan?

Mijn blogs van de afgelopen periode richtten zich op ‘de duurzaamheidsmanager’.  Maar wie of wat is eigenlijk de duurzaamheidsmanager?  Ik heb goed voor ogen wie ik hiermee bedoel. Toch vermoed ik dat maar weinig mensen, die in mijn ogen duurzaamheidsmanager zijn, dit als titel op hun kaartje hebben staan.

Een google search op duurzaamheidsmanager levert – naast links naar mijn eigen blogs – links naar twee andere dominant aanwezige onderwerpen op en daarna houdt het wel zo’n beetje op. Ten eerste wordt er verwezen naar een aantal verhalen over een nep-duurzaamheidsmanager, gespeeld door iemand van Milieudefensie, tijdens een Shell aandeelhoudersvergadering. Daarnaast zag ik diverse links naar een al een tijdje openstaande vacature bij PON.

Dé duurzaamheidsmanager lijkt niet te bestaat.  In de praktijk zijn er een veelvoud aan combinaties beginnend met  MVO-, CSR-, duurzaam- , groen-, eco-, milieu-, en eindigend op-manager, -coordinator, -projectleider, etc. etc.. Daarnaast weet ik dat er ook veel mensen als beleidsmedewerker, communicatiemedewerker of vanuit een andere discipline werken aan duurzaamheid. Ook wordt er vanuit techniek en technologie of vanuit R&D en innovatie gewerkt aan duurzaamheid. De problemen waar al deze ‘duurzaamheidsmanagers’ tegenaan lopen zijn echter vergelijkbaar. Er is zeker sprake van een collectief.

Een tijdje geleden vroeg ik op Twitter naar een alternatieven benaming voor duurzaamheidsmanager. Naast veel van de benamingen die ik hierboven al genoemd heb, zei iemand: “een duurzaamheidsmanager is een lonely guy’. Dat vond ik een treffende opmerking en gebaseerd daarop maakte ik het volgende filmpje (in het engels).

http://www.youtube.com/watch?v=BWM7yopN0Vk

Persoonlijk vind ik duurzaamheidsleider een betere titel.  Duurzaamheid vraagt om inspirerend en dienend leiderschap. Ontwikkelingen en veranderingen ‘manage’ je niet. Tip: google ook eens op duurzaamheidsleider.

Beste duurzaamheidsleider: graag jullie reactie! Waar werken jullie? Wat is jullie plaats in de organisatie? Ben je ‘lonely’ en hoe komt dat? Of ben je juist happy? Wat maakt jouw rol tot een feest?

Reageren kan via deze blog, maar kan ook via e-mail.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *