Circulair denken in de waterkringloop: brouwerijen innoveren met toiletpotten?

Onlangs – tijdens het EK voetbal – las ik twee nieuwsberichten die ik als denker in waterkringlopen direct met elkaar in verband bracht. Vanuit de watersector kwam het bericht dat brouwerijen nog maar 4 flesjes water nodig hebben voor het maken van 1 flesje bier.  Dat is goed nieuws. Jaren terug – toen ik zelf nog werkzaam was bij een brouwerij – was dit getal bij topbrouwerijen 7 en bij mindere zelfs 10 of meer!

Ook las ik dat drinkwaterbedrijf Oasen de spanning van de EK wedstrijden bijgehouden heeft door de pieken en dalen in het waterverbruik tijdens de wedstrijden te meten. Hoe groter de pieken en de dalen – het waterverbruik tijdens de rust en na afloop van de wedstrijd – hoe spannender de wedstrijd is geweest aldus Oasen.

De primaire link tussen bier en voetbal is evident: brouwerijen doen goede zaken tijdens grote voetbaltoernooien. Ik denk echter dat niet veel mensen zich realiseren dat een groot voetbaltoernooi – of ander sportevenement – ook invloed heeft op de bedrijfsvoering van drinkwaterbedrijven en dat hun pompen af en toe op volle sterkte moeten draaien (ik heb niemand horen klagen dat er geen water was tijdens de rust van een wedstrijd).

En zo mijmerde ik verder….  Zou al het extra bier tijdens het EK – naast de pieken en dalen –  ook tot veel meer waterverbruik dan normaal geleid hebben? Al die extra plasjes moeten toch ook weer doorgespoeld worden. Zo ja, dan heeft de extra bierconsumptie niet alleen tot meer waterverbruik geleid, maar ook tot meer afvalwater!

Kijken brouwerijen naar het waterverbruik en afvalwater dat zij veroorzaken buiten hun eigen bedrijfsmuren –  het waterverbruik en de afvalwaterproductie van hun klanten? Moet een brouwerij zich gaan bemoeien met het sanitair van hun klant? Vanuit een waterkringloop zou dat logisch zijn, want brouwerijen hebben belang bij voldoende en kwalitatief goed water als grondstof voor hun product. En dus hebben ze belang bij goede en evenwichtige  – dus duurzame – waterkringlopen wereldwijd!

Onder de noemer  nieuwe sanitatie zijn waterschappen – verantwoordelijk voor het zuiveren van het huishoudelijk afvalwater – al druk bezig met innovaties rondom sanitair  Met nieuwe innovatieve toiletpotten kan veel water bespaard worden, kunnen afvalwaterzuiveringen beter opereren en kan zelfs energie en schaars fosfaat geproduceerd worden.

Wie weet ontstaat er in de toekomst een project waarin waterschappen niet alleen met hun klanten samenwerken, maar ook met drinkwaterbedrijven en partijen als een brouwerij. Dat zou ik écht circulair innoveren in de waterkringloop vinden! Collectief zorgen voor een duurzame waterkringloop. Misschien kan een brouwerij daarmee nog verdergaande successen in  hun eigen waterhuishouding binnen het eigen bedrijf boeken! Nieuwe sanitatie in de kroeg? Wie weet.

Is dit voorbeeld een haalbaar concept? Dat weet ik niet. Is circulair denken en experimenteren met nieuw organiseren belangrijk voor water en onze waterkringlopen? Dat denk ik zeker wel! Dus bij deze een pleidooi voor samenwerken rondom de waterkringloop, waar de circulaire gedachte al van nature aanwezig is.

Dit is een blog in een serie over nieuw – circulair – waterkringloopondersteunend – organiseren in water. Als speciaal onderwerp over organiseren voor duurzaamheid. Lees ook mijn eerdere blogs Zonnepaneel voor water gezocht over het belang van innovaties voor de  consument in de waterkringloop,  Water uit een ander vat getapt over de waarde van drinkwater  en Van wie is dat water in mijn kelder? over het gebrek aan besef van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de waterkringloop bij consumenten.

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *